Το πείραμα του Ερατοσθένη
«Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον Υπολογισμό της Ακτίνας της Γης – 2022». πραγματοποιήθηκε στο σχολείο την Δευτέρα, 21-3-2022, ημέρα της εαρινής ισημερίας και αφιερωμένης στην ποίηση, επίσης.
Η πανελλήνια αυτή εκπαιδευτική δράση διοργανώνεται από την ΠΑΝΕΚΦΕ σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο και δίνει τη δυνατότητα στους/στις μαθητές/τριες που συμμετέχουν να αντιληφθούν την ιστορική σημασία της μέτρησης σε αναλογία με τα σημερινά επιστημονικά μέσα, να εξασκηθούν σε βασικές έννοιες γεωμετρίας, μαθηματικών, μαθηματικών φυσικής και ιστορίας και να αλληλεπιδράσουν δημιουργικά μέσα από μία πειραματική και βιωματική διαδικασία.
Με το συντονισμό και την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού τους, κ. Κιουτσούκη Γεωργίου, φυσικού, οι μαθητές και οι μαθήτριες ολοκλήρωσαν με επιτυχία τη μέτρηση της ακτίνας της γης στην προσπάθειά τους να εφαρμόσουν το πείραμα του Ερατοσθένη.
Αφού πρώτα ενημερώθηκαν με οπτικοακουστικό υλικό, στη συνέχεια σε ομάδες ΣΥΝ- εργάστηκαν και με τις οδηγίες των καθηγητών τους: κ. κ. Τιφτίκογλου Ι., μαθηματικού, Μαραγκού Γ., πληροφορικού μετρώντας το μήκος μιας ράβδου και το μήκος της σκιάς της υπολόγισαν την περιφέρεια και την ακτίνα της Γης. Παρατήρησαν, ανακάλυψαν, επαλήθευσαν και καταχώρισαν τις μετρήσεις τους.
Εαρινή Ισημερία
Η εαρινή ισημερία την Κυριακή 20 Μαρτίου 2022 σηματοδοτεί την αρχή της άνοιξης. Την ημέρα αυτή ο Ήλιος βρίσκεται κάθετα πάνω από τον ισημερινό της Γης και η διάρκεια της ημέρας είναι περίπου ίση με της νύχτας.
Στο βόρειο ημισφαίριο της Γης ξεκινά η Άνοιξη. Η μέρα θα μεγαλώνει πλέον συνεχώς σε βάρος της νύχτας έως το θερινό ηλιοστάσιο, ενώ το αντίστροφο θα συμβαίνει στο νότιο ημισφαίριο όπου ξεκινά το Φθινόπωρο .
Οι ισημερίες – η εαρινή και η φθινοπωρινή – καθορίζουν την έναρξη της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ τα ηλιοστάσια -το θερινό και το χειμερινό- προσδιορίζουν την έναρξη του καλοκαιριού και του χειμώνα αντίστοιχα.