ΙΩΑΝΝΙΝΑ: ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Η τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη που πραγματοποιήσαμε με το Γυμνάσιο Φωτολίβους στα Ιωάννινα στις 07-09/05/2023 ολοκληρώθηκε σύμφωνα με το προβλεπόμενο πρόγραμμα και χωρίς προβλήματα. Επισκεφτήκαμε στο Μέτσοβο την πινακοθήκη Αβέρωφ, στην πόλη των Ιωαννίνων το κάστρο και τη λίμνη Παμβώτιδα. Ιδιαίτερη ήταν η  επίσκεψη στο νησάκι του Αλή πασά και το ομώνυμο μουσείο. Οι μαθητές απόλαυσαν την ηπειρώτικη φύση και ενθουσιάστηκαν με την τοπική ιστορία, όπως την γνώρισαν μέσα από τους πίνακες του μουσείου. Θαύμασαν τα αργυρά κοσμήματα, γεύθηκαν τις τοπικές λιχουδιές καθώς και τα γιαννιώτικα γλυκά. Στο Μονοδέντρι του Ζαγορίου  επισκεφτήκαμε το Ριζάρειο ίδρυμα και την έκθεση φωτογραφίας του διάσημου Ελβετού φωτογράφου, Fred Boissonnas: «Εικόνες της Ελλάδας» από το ταξίδι του στη χώρα μας στις αρχές του 20ου αιώνα. Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο μουσείο «κέρινων ομοιωμάτων» Βρέλλη όπου οι πιστές αναπαραστάσεις της σύγχρονης ιστορίας μας άφησαν έκπληκτους.

ΚΑΡ.ΠΑ ΑΠΙΝΙΔΩΣΗ - Μια εθελοντική δράση που σώζει ζωές

Άκρως ενδιαφέρουσα βρήκαν οι μαθητές όλων των τμημάτων την παρουσίαση της μεθόδου ΚΑΡ.ΠΑ από τους εθελοντές, κ. Αθανασιάδη Κ. και κα. Μπακάλη Αλεξάνδρα, μέλη της οργάνωσης ΔΕΔΚΑ: Δραμινοί Εθελοντές Διάσωσης Καρδιακής Αναπηρίας, που έγινε στο Γυμνάσιο Φωτολίβους την Τετάρτη 5 Απριλίου. Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με το εγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο παρακολούθησαν με προσοχή. Επίσης είδαν τη λειτουργία του απινιδωτή και  ασκήθηκαν και οι ίδιοι στη διαδικασία.  Όλοι πήραν πιστοποιητικά παρακολούθησης.

Ευχαριστούμε την εθελοντική ομάδα της ΔΕΔΚΑ Δράμας, γιατί με την παρουσίασή τους τόνισαν και τη διάσταση της εθελοντικής προσφοράς, ένα χρήσιμο μάθημα για τους αυριανούς ενεργούς πολίτες.

Εαρινή Ισημερία 2023 - Το πείραμα του Ερατοσθένη

Την Πέμπτη 23-3-2023 πραγματοποιήσαμε στο Σχολείο την εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης - 2023», για το σχολικό έτος 2022-2023, της Πανελλήνιας Ένωσης Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.).

Ευτυχώς η ημέρα ήταν ηλιόλουστη και καταφέραμε να υλοποιήσουμε τις απαραίτητες μετρήσεις. Αφού προηγήθηκε μία ενημέρωση με ένα σύντομο φύλλο εργασίας από τη μαθηματικό κ. Τσομπανέλη ακούσαμε προσεκτικά την παρουσίαση του Υπευθύνου του ΕΚΦΕ Δράμας. Κ. Παζούλη. Στη συνέχεια χωριστήκαμε σε 9 ομάδες  και με γεωμετρικά όργανα υπολογίσαμε την ακτίνα της Γης και την περίμετρό της. Στην ολομέλεια παρουσίασε η κάθε ομάδα τη μέτρησή της και εντυπωσίασε η ελάχιστη ή καθόλου απόκλιση που σημειώθηκε και μεταξύ των ομάδων. Η δράση ήταν εποικοδομητική, γιατί συνδύαζε τη διαθεματική ομαδοσυνεργατική και βιωματική προσέγγιση μάθησης. 

Δράση με θέμα "Εξαρτήσεις"

Σε συνεργασία με το κέντρο πρόληψης και εξαρτήσεων ΔΡΑΣΗ υλοποιήσαμε στο σχολείο μας μία παρέμβαση με θέμα τις εξαρτήσεις. Όλες οι τάξεις ξεχωριστά με τη βοήθεια του ψυχολόγου, κ. Βλάχου συμμετείχαν στο πρόγραμμα και παρακολούθησαν το ενημερωτικό υλικό. Οι μαθητές και οι μαθήτριες ευαισθητοποιήθηκαν και εξέφρασαν τον προβληματισμό τους σχετικά με την έξαρση του φαινομένου ειδικά στους νέους. Στο διάλογο που ακολούθησε διατύπωσαν τις απορίες και τις απόψεις τους.

Ειδικά οι μαθητές της Γ΄ Τάξης είχαν την ευκαιρία να απευθύνουν στον κ. Βλάχο ερωτήσεις σχετικά με το επάγγελμα του ψυχολόγου.

Το Σαντιρβάν Τζαμί και η έκθεση κειμηλίων από τη Μικρασία

Την Πέμπτη 16 Μαρτίου πραγματοποιήσαμε μία διδακτική επίσκεψη στο Σαντιρβάν Τζαμί όπου φιλοξενούνται εκκλησιαστικά κειμήλια από τη συλλογή του Μουσείου Μπενάκη. Πολύτιμα σκεύη της χριστιανικής λατρείας από σημαντικά εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας των σπουδαίων πόλεων της Ανατολής- Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Ανδριανούπολη, -  ταξίδεψαν όπως και οι πρόσφυγες και μαρτυρούν τη σχέση του εκκλησιαστικού  βίου αυτών στην καθημερινή τους ζωή. Τα αντικείμενα αυτά, το καντήλι, ο σταυρός της ευλογίας το δισκοπότηρο, τα στέφανα και η κολυμπήθρα  συνεχίζουν το ταξίδι τους στη Δράμα- «που υπήρξε η πόλη που δέχτηκε αναλογικά τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων σε όλη τη χώρα»- και εκτίθενται σε ένα κτίσμα «παλίμψηστο της σύγχρονης ιστορίας», το Σαντιρβάν Τζαμί που ανάμεσα στα πολλά του πρόσωπα υπήρξε και χώρος φιλοξενίας πολλών προσφυγικών οικογενειών. Πολύ ενδιαφέρουσα η ξενάγηση από την αρχαιολόγο -ξεναγό, Κ. Κόμσιου Α.

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε τα Βυζαντινά τείχη της Δράμας όπου η αρχαιολόγος κ. Αμοιρίδου Κ. μας μίλησε για την εποχή κατασκευής τους, τη χρησιμότητά τους καθώς και για τα υλικά και τον τρόπο τειχοποιίας  στα σωζόμενα μέρη τους. Θαυμάσαμε ακόμη το ναό της Αγίας Σοφία που ανασκάπτεται, φέρνει στο φως ταφές και λατρευτικούς χώρους και μας δίνει πληροφορίες για να φανταστούμε τη ζωή των βυζαντινών κατοίκων της Δράμας. Γνωρίσαμε μια αθέατη πλευρά της πόλης που δείχνει όμως την ιστορική της συνέχεια μέχρι σήμερα.