ΕΝΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΉ ΤΗΣ ΑΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ.
«Η πρώτη μου σχολική γιορτή στο Γυμνάσιο, η γιορτή της σημαίας. Πριν λίγες μέρες άρχισαν οι προετοιμασίες. Στολίσανε τη σάλα, το χώρο δηλ. που θα γινόταν και ο κύριος της μουσικής με τα παιδιά της χορωδίας έκαναν πρόβα. Την ημέρα εκείνη μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου είχαν ετοιμάσει μία παρουσίαση με θέμα τη βουλγαρική κατοχή στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μου άρεσε πάρα πολύ κι ελπίζω να κάνουμε κι εμείς κάτι ανάλογο, όταν θα πάμε στην Τρίτη τάξη». (Δέσποινα Γ. Α΄ τάξη)
«Την παραμονή της 28ης Οκτωβρίου το σχολείο μας έκανε την πρώτη σχολική γιορτή για φέτος. Τα συναισθήματα που μου προκάλεσε είναι συγκίνηση και περηφάνεια για τη χώρα μου, αλλά και χαρά για τα παιδιά που συμμετείχαν στη γιορτή. Προσπάθησαν να μας δείξουν πόσο γενναία και πολύτιμη είναι η πατρίδα μας». (Σοφία Ι. Α΄ Τάξη)
«Καθώς πήγαινα σχολείο, αναρωτιόμουν τι θα μας παρουσιάσουν. ‘Όταν έφτασα μίλησα με τους φίλους μου. Χτύπησε το κουδούνι μπήκαμε στις τάξεις και κάναμε προσευχή. Στη συνέχεια έγινε η γιορτή. Στο τέλος είχα μείνει άφωνος». (Θανάσης Ξ. Α΄ Τάξη)
«Την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου διοργανώσαμε τα σχολική μας γιορτή. Στην αρχή ήμασταν λίγο αγχωμένοι όλοι, αλλά με τη βοήθεια του καθηγητή μα, κ. Γιώργου όλα πήγαν καλά, και οι αφηγήσεις και η χορωδία. Μείναμε όλοι ευχαριστημένοι από την απόδοσή μας και ανυπομονούμε για την επόμενη γιορτή». (Ελεωνόρα Ν. Γ΄ Τάξη)
«Φέτος τη γιορτή την ανέλαβε η Γ΄ τάξη και είχε θέμα τη Βουλγαρική κατοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από το 1941 μέχρι το τέλος του πολέμου. Ήταν διαφορετικό από άλλες χρονιές και ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον» (Μαριλένα Κ. Γ΄ Τάξη)
«Με τα κείμενα που αφηγηθήκαμε εστιάσαμε σε κάτι διαφορετικό αυτή τη χρονιά και όχι στο συνηθισμένο θέμα της Γερμανοκρατούμενης και Ιταλοκρατούμενης Ελλάδας. Συγκεκριμένα αναφερθήκαμε στη Βουλγαρική κατοχή στην περιοχή μας και στην ιστορία των δικών μας τόπων και προγόνων. Ένιωσα περήφανη για τον ηρωισμό των παππούδων μας που χάρη σε αυτούς ζούμε σήμερα ελεύθεροι». (Κατερίνα Ζ. Γ΄ Τάξη)